Závody ve šplhu se povedly

Od pátku 24. 11. 2023 do 26. 11. 2023 se na festivalu Life! konaly tři závody ve šplhu na laně. Tyto závody pořádala tělocvičná jednota Sokola Brno I za podpory Jihomoravského kraje a Sokolské župy Jana Máchala.

V pátek probíhal závod škol, kterého se účastnilo celkem 93 závodníků. Celý závod odstartovaly chlapecká a dívčí kategorie 1. stupně, ve které všichni závodníci šplhali lano o délce 3 m, a to bez přírazu. Tato část závodu proběhla hladce a bez jakýchkoliv problémů. V chlapecké kategorii byl na prvním místě Josef Přikryl, ze ZŠ Náměstí republiky, s časem 4,77 s. Hned za ním byl Mikuláš Hrozek, ze ZŠ Školní Bučovice, s časem 6,01 s. Třetí místo obsadil Vilém Gründel, ze ZŠ Kotlářská, s časem 7,01s. V dívčí kategorii pak na prvním místě byla Anna Poloprudská, ze ZŠ Schulzovy Sady Dvůr Králové nad Labem, s časem 4,92 s. Na druhém místě byla Šárka Škarytková, ze ZŠ Strž Dvůr Králové nad Labem, s časem 5,34s a na třetím místě byla Romana Černěnková, ze ZŠ Kotlářská Brno, s časem 5,80 s.

Po dokončení nejmladší kategorie následovala kategorie 2. stupně, které se účastnil rekordní počet závodníků, a to celkem 42 chlapců a 5 dívek. Tyto kategorie již šplhaly lano o délce 4,5 m. Nejlepší čas v chlapecké kategorii měl Vojtěch Konopáč, ze ZŠ Veverská Bítýška, a s časem 3,86 s obsadil první místo. Hned za ním byl Štěpán Hrůza, ze ZŠ Laštůvkova, a s časem 4,10s se umístil na druhém místě. Na bronzové pozici skončil s časem 4,40s Michal Lukáš z Gymnázia Dvůr Králové nad Labem. U dívek obsadila zlatou pozici Anežka Holanová také z Gymnázia Dvůr Králové nad Labem, a to s časem 5,39 s. Hned na druhém místě byla její spolužačka Kateřina Schreiberová s časem 9,73s. Poslední medailové místo obsadila Alžběta Dvořáková, ze ZŠ Milénova Brno, s časem 11,82 s.

Poslední částí závodu byla kategorie středních škol, ve které také nebyla malá účast. Celkově závodilo 18 středoškoláků a 2 středoškolačky. Až do konce byl závod velmi napínavý, kdy si pomyslnou zlatou medaili odnesl Omar Dubec ze SPŠ Purkyňova Brno s časem 3,0 s. Na druhém místě se pak umístil Marti Ludva, z Moravského gymnázia Brno, s časem 3,72s. Nakonec na třetím místě byl Martin Martečík, z Gymnázia třídy Kapitána Jaroše, s dosaženým časem 4,03 s. Dívčí kategorie se účastnily pouze dvě středoškolačky. Na prvním místě skončila Aneta Pechová, z Gymnázia Slovanské náměstí, s časem 11,97 s. Stříbrnou pozici obsadila Agáta Halasová, ze stejné školy, s časem 14,46 s.

Závod byl zajímavý a napínavý po celou dobu jeho průběhu. Již teď se těšíme na další ročník a na nové neuvěřitelné výkony závodníků.

Další den probíhal hlavní závod, kterým byl Memoriál Ladislava Váchy. Jednalo se o první velkou cenu sezóny 2024, kterým se mohli závodníci nominovat na mistrovství České republiky ve šplhu na laně. Memoriál je pořádán na počest Ladislava Váchy, který v roce 1924 na Olympijských hrách v Paříži, vyhrál bronzovou medaili za šplh na 8metrovém laně. Každý účastník závodu dostal na památku dřevěnou medaili s Ladislavem Váchou a na závodníky s medailovou pozicí, byly připraveny bronzové upomínkové medaile, také s Ladislavem Váchou, vyrobené pomocí 3D tisku. Závod se skládal celkem z pěti kategorií, a to z kategorie žáků, žákyň, dorostenců, dorostenek a žen, a nakonec z kategorie mužů. Celkový počet závodníků se vyšplhal na 59 účastníků.

V nejmladších kategorií žáků a žákyň, závodníci šplhali lano o délce 4,5 metru. Na prvním místě byl Štěpán Hrůza, ze Sokola Brno I, a to s časem 4,01s čímž vylepšil svůj čas z předešlého dne. Dále pak byl na druhém místě Matyáš Gult, také ze Sokola Brno I, s časem 4,88 s. Na bronzové pozici byl Jan Holzmann, ze stejného sokola, s časem 5,11s. U žákyň byla na prvním místě Anna Poloprudská, ze Sokola Dvůr Králové, s časem 9,49 s. Hned za ní byla Šárka Škarytková, ze Sokola Dvůr Králové, s časem 11,54s. Na posledním třetím místě byla Nikola Šťastná, opět ze Sokola Dvůr Králové, s časem 11,62 s.

Po krátké pauze následovaly kategorie dorostenci, dorostenky a ženy, které také šplhali lano o délce 4,5 metru. První místo obsadila Ema Galeová, ze Sokola Brno I, s nádhernám časem 4,79 s. Hned na druhém místě pak byla Lucie Mrázová, taktéž ze Sokola Brno I. Lucie vyšplhala s časem 5,52s. Na bronzovém místě byla Anežka Holanová, tentokrát ze Sokola Dvůr Králové nad Labem. Toto místo získala za čas 5,61 s.

Závěrečnou a také hlavní částí byl závod v kategorii muži. Tato kategorie již šplhala lano s délkou 8 metrů. S neuvěřitelným čas 5,02, který vyšplhal držitel světového rekordu ve šplhu na 8metrovém laně, Matěj Cigl a získal tak první místo. Na bronzovém místě se pak umístil Ondřej Klíč s krásným časem 6,03 s. Na třetím bronzovém místě byl Bořivoj Bergmane se svým časem 6,98 s.

Tento závod se také povedl, jak organizačně, tak i všemi výkony závodníků. Poslední den akce, se konal otevřený závod pro širokou veřejnost, kterého se může zúčastnit kdokoliv. Celý den si také mohou zájemci zkusit lano vyšplhat, a to jakýmkoliv způsobem.

Akce byla celkově dobře zorganizovaná a proběhla bez sebemenších problémů. Také konání v rámci festivalu Life! je pro sportovní závod naprosto skvělé, a to i z pohledu velkého a skvělého prostoru konání závodu.

Všem závodníkům gratulujeme k jejich výkonům a budeme se na všechny těšit na další akci.

Další aktuality

Festival Life! má na výstavišti úplně jinou pozici než jiné veletržní a kontraktační akce. I když o byznys jde ve světě sportu také, cílem akce je primárně přinést zábavu a sportovní motivaci široké veřejnosti.
„Větší hala je naprostá pecka, i když jsme ji nevyužili úplně celou. Stejně jsme ale zjistili, že musíme být k místu velkorysejší, udělat větší uličky, a hlavně tribunu pro diváky, v sobotu to tady praskalo ve švech,“ říká Lukáš Pleskot, organizátor PLAYzone.
Brněnské výstaviště přilákalo o víkendu nejen děti a jejich rodiče, ale také brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou, která si společně s generálním ředitelem BVV Janem Kubatou prošla všechny pavilony.
YOGA & Vision Center z brněnských Řečkovic reprezentovala ve Family Hall na festivalu Life! jeho zakladatelka a certifikovaná lektorka oční jógy Martina Bajerová. Centrum založila před sedmi roky. Krátce na to přišel covid, který činnost vcelku zabrzdil, ale už se prý pomalu vrací zpět do plné aktivity.
Na brněnském výstavišti před pavilonem A1 se konal 2. ročník brněnského závodu Running zone LIFE! run, který pořádal běžecký klub Running zone. Na závody bylo možné se přihlásit on-line i přímo na místě. Malé i velké závodníky přišlo podpořit hudební uskupení Ritmo Factory.
V Game Hall se hraje o milióny V největším pavilonu brněnského výstaviště, hale P, to vře jako v kotli. Poprvé se do těchto velkolepých prostor přemístila Game Hall, která je zasvěcená počítačovým hrám a e-sportu. Co vše si nemají nechat návštěvníci ujít? Zeptali jsme se organizátora Lukáše Pleskota z PLAYzone.
Přejít nahoru